TOP-3.1.1-15-BA1-2016-00007

Kerékpárút kialakítása Komló-Sikonda településrész és

Komló belváros között

Komló városában, valamint a térségben jelenleg több önálló, különböző hosszúságú kerékpárút szakasz került kialakításra az elmúlt években: – Komló belterületén, a Mecsekfalui úton 1 km – Komló-Sikonda településrészen, a Fürdő utcában 0,75 km – Magyarszék – Mecsekpölöske – Komló kistérségi kerékpárút 13,5 km – Pécs-Orfű kerékpárút – Ős-Dráva kerékpárút

A projekt egyik célja az előzőekben felsorolt, jelenleg önálló kerékpárút szakaszok összekapcsolása, ezáltal egységes hálózat kialakítása, együttműködve a térség kapcsolódó pályázatai által megvalósítandó fejlesztésekkel. Jelen projekt másik célja – összhangban a TOP-3.1.1-15 pályázati konstrukció által támogatott tevékenységekkel – Komló településközpont és a lakott területen kívül elérhető Komló-Sikonda településrész közötti kerékpárforgalmi útvonal kialakítása. Sikonda hagyományosan a komlóiak legnépszerűbb pihenőhelye, ahová a megye, sőt az ország távolabbi pontjairól is érkeznek turisták. A sikeres európai uniós pályázatnak köszönhetően a projekt befejezését követően biztonságos kerékpárúton is lehet közlekedni a sikondai városrész és Komló központja között.

Komlón a város méretéhez képest nagyon kevés kerékpárút van, ezért évek óta kiemelt cél a hálózat bővítése. A kerékpárút a városházától indul: a Pécsi út, a Mikszáth út és a Mecsekfalui út mellett a meglévő közúton, felfestett kerékpársávon fog haladni. A Sikondai út mellett viszont már önálló kerékpárút épül a Mecsekfalui út kereszteződésétől egészen a Fürj közig. Innen a kempinging ismét felfestett kerékpársáv következik, majd a 66-os útig újra épített, önálló kerékpáros út. Az építkezéssel együtt a sikondai tóparti út felújítására is sor kerül. A tervezett kerékpárforgalmi létesítmények mentén több olyan üzem és intézmény működik, amelyekben a foglalkoztatottak helyi lakosok. A jelentősebb foglalkoztatókat az alábbiakban soroljuk fel: – Komló-Sikonda településrészen: Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium, Ambient Hotel & Aroma Spa Sikonda – Komló-Sikonda településrész és Komló belterület között: Kalafarm lovarda és szabadidő központ, RATI Kft. autóalkatrész gyártó üzem, KalaTherm Kft. műanyag nyílászárókat gyártó üzem. Ezek az üzemek jelenleg személygépkocsival vagy gyalogosan közelíthetők meg, így a kerékpárút kialakítása részben kiválthatja a személygépkocsi használatát.

 

Tovább információ kérhető:

Komló Város Önkormányzata

7300 Komló, Városház tér 3.

polgarmester@komlo.hu