Bikal

BIKALI ÉLMÉNYBIRTOK

Az Egyházaskozárról Dombóvárra vezető út melletti, hegyháti kistelepülés létezéséről az első okleveles bizonyíték Károly Róbert korából, 1325-ből datálódik.
A török hódoltságot átvészelte a falu, bár közben a magyar lakosság helyét ortodox szerbek vették át. A Rákóczi-szabadságharc idején azonban a maroknyi bikali családnak nyoma veszett, a falu évekig puszta, vagyis lakatlan volt. Csak az 1720-as évek elején indult meg az újranépesedés. Előbb katolikus délszlávok (horvátok) és a közeli falvakból magyarok költöztek Bikalra, majd a század végén evangélikus német telepesek érkeztek. A két felekezetnek külön temploma és iskolája volt. A falu megmaradt mezőgazdasági jellegűnek, a lakosok dohányt és más szántóföldi növényeket termesztettek.

A sokáig királyi vagyonként nyilvántartott bikali birtokot az uralkodó 1841-ben adományozta Puchner Antal generálisnak. Ő az 1848-49-es szabadságharc idején, az erdélyi császári csapatok főparancsnokaként Bem József honvédeivel vívott, váltakozó szerencséjű harcok révén lett ismert. Bikalban azonban sokkal inkább a faluban épített, gyönyörű, historizáló stílusú kastélyáról nevezetes.

A második világháború utáni kitelepítések a lakosság közel felét érintették. A svábok helyét felvidéki családok vették át. 1949-ben létrejött a Bikali Állami Gazdaság, egy országos hírű agrár-nagyüzem. Gyümölcs- és komlótermelése, halgazdasága és nyúltenyésztő ágazata évtizedekig a falu jólétének a forrása volt. A rendszerváltás után megszűnt nagygazdaság helyett napjainkban a turizmus a falu húzóágazata.

 

Bikal látnivalói:

  • XIX. század második felében épült, historizáló stílusú Puchner-kastély (ma kastélyszálló) és parkja.
  • Barokk stílusú Szent Anna katolikus plébániatemplom.
  • A sváb telepesek által épített, XIX. századi evangélikus templom.
  • Reneszánsz Élménybirtok: egész évben látogatható tematikus élménypark mesefaluval, korhű bemutatókkal, családi programokkal és színházi előadásokkal.

Az év első igazi programlehetősége az élménybirtok nyitóhétvégéje április közepén. Jelentősebb rendezvények vannak a pünkösdi hétvégén, valamint a Bikali Nyári Fesztivál júliusban. A bikali falunapra hagyományosan augusztus végén kerül sor, októberben pedig tökfesztivál várja az érdeklődőket. www.bikal.hu

PUCHNER KASTÉLY

BIKALI ÉLMÉNYBIRTOK