MÁZA

Bányászemlékmű

Máza Szászvár tőszomszédságában, Baranya és Tolna megye határán található. A gyökerei az Árpád-kor derekáig, IV. Béla király korába nyúlnak vissza, első írásos említése egy 1235-ös oklevélből származik. Kistelepülés volt, templomot egészen a modern korig nem építettek az itteniek. A török hódoltság alatt és után is lakott hely maradt, s mint ilyen, belekerült a XVIII. század elején Baranya és Tolna vármegyék között kitört határperbe. Ami azt a furcsa megoldást eredményezte, hogy Máza maradt Tolnában, de a szomszédos, baranyai Szászvár plébániája alá tartozott és földesura is a pécsi püspökség volt.

Máza közelében, egy Koromszó nevű helyen a középkorban kolostor állt. A szerzetesi közösségről nagyon kevés információval rendelkezünk, sokáig a pontos helye is ismeretlen volt. Az épület legkésőbb a török hódoltság elején elpusztult és vele együtt eltűnt a hasonnevű falu is. A régészek a közelmúltban tárták fel az egykori rendház romjait.

Az 1700-as évekből származó források szerint 49, többnyire katolikus család lakta a szőlőművelésből és a fakitermelésből élő falut. A XIX. század elején költöztek be az első német kézművesek Mázára. 1829-ben indult a nagyipari bányaművelés, ami máig hatóan megváltoztatta a település arculatát. Az új munkalehetőséggel növekedésnek indult a lakosság, állomást kapott a falu a Bátaszék–Dombóvár vasútvonalon, megnyílt a mészégető és a téglagyár. 1913-ban katolikus templomot épített a falu.

A mázai bánya 1966-ban zárt be végleg, 1974-ben pedig az önállóságát is elveszítette a falu. Mázaszászvár néven vonták össze a szomszéd községgel és csatolták egyúttal Baranyához. Önállóságát csak a rendszerváltást követően nyerte vissza. A bányászhagyományokat élénkek őrző község egyik büszkesége a számos fesztiváldíjjal büszkélkedő Bányász Fúvószenekar.

Máza látnivalói:

  • Rózsafüzér Királynéjának szentelt római katolikus templom.
  • Koromszói apátság feltárt romjai a vasútállomástól délre.
  • Réka-vár romjai a Kelet-Mecsek erdős völgyeiben.

Máza legfontosabb rendezvénye a szeptemberben megrendezett Diófesztivál, a falunapot többnyire a nyár derekán tartják.

www.maza.hu

www.facebook.com/mazakozseg

Ahol az ízek összekötnek – válogatás helyi receptekből (pdf)