Térségünk

A TOP-5.3.1.-16.BA1-2017-00006, „A helyi identitás és kohézió erősítése a Komlói járásban” projekt Baranya megye északi részét, a Hegyhát és a Völgység településeit érinti. Összesen 15 település kapcsolódott be – közte Komló két külső kerülete, Sikonda és Zobákpuszta. Zömében aprófalvak, mindössze Hosszúhetény, Szászvár és Máza lakossága haladja meg az ezer főt.

A projekt kitűzött célja a helyi lakosság térségi és nemzetiségi identitásának erősítése. A falvak többsége több évszázadra visszanyúló multietnikus – elsősorban magyar és német – népi örökséggel és hagyománykinccsel rendelkezik. Ennek közös ápolása és átörökítése a fiatalabb korosztályra nemcsak a közösségi kohézió erősítését segíti, hanem ennek révén a települések megtartó erejét is növelni képes.

Bevezetésként közösségi interjúk készültek a településeken lakó, a helyi közéletben aktívan közreműködő emberekkel. A legfontosabb kérdések az adott helyek értékeire, a helyi identitás meglétére és milyenségére, valamint a szükséges változásokra koncentráltak. Az interjúztatók arra is kíváncsiak voltak, milyen rendezvényeket hiányolnak a megkérdezettek a falujukból.

A válaszokból kiderült, a térségi identitás kialakításában az iskolák mellett a helyi rendezvényeknek és a közösségi életnek van nagy szerepe. Ennek a szervezése azonban a legtöbb helyen nem megfelelő, hiányoznak az ezzel foglalkozó szakemberek és a fiatalokat megszólító programok.

A projekt elsődleges célja ezeknek a hiányosságoknak az orvoslása. A programok – amelyek maximálisan teret adnak a helyi, civil ötleteknek és szerveződéseknek – a már meglévő, de sokszor kihasználatlan értékekre építenek. A legfontosabbak természetesen a rendezvények: a nemzetiségek kulturális hagyatékát, a gasztronómiai szokásokat, a helyiek és az elszármazottak találkozását, valamint a generációk közötti kapcsolatok építését helyezik a középpontba. A programok gyakorlatilag minden korosztálynak szólnak, hiszen a cél, hogy a lehető legtöbb embert mozgassák meg és tegyék a közösség aktív részeseivé.

A projekt egy további célkitűzése, hogy a 15 település legfontosabb értékeit az itt lakók mellett a szélesebb nagyközönségnek is bemutassa. Az idegenforgalom gazdasági és társadalmi szempontból egyaránt kedvező hatással van a kistelepülésekre, ráadásul legtöbbjük meglehetősen kedvező adottságokkal rendelkezik. A projekt keretében kiadványok, roll-upok és más információs anyagok készülnek, amelyek a projekt résztvevőinek történetét, legfontosabb látnivalóit és érdekesebb rendezvényeit mutatják be. Emellett összegyűjtöttük az önkormányzatok saját honlapjait és közösségimédia-felületeit, ahonnan folyamatosan naprakész információk szerezhetők az aktuális eseményekről.

Térségünk települései:

BIKAL

EGYHÁZASKOZÁR

HEGYHÁTMARÓC

HOSSZÚHETÉNY

KÁRÁSZ

KOMLÓ

KÖBLÉNY

MAGYAREGREGY

MÁNFA

MÁZA

SZALATNAK

SZÁRÁSZ

SZÁSZVÁR

TÓFŰ

VÉKÉNY