Bétai elkerülő út megvalósítása

Projekt címe:                              Bétai elkerülő út megvalósítása

Projekt iktatószáma:                 BMÖGF/997-1/2020.

Elnyert támogatás:                    bruttó 1.6 Milliárd Forint

Támogatás forma:                   vissza nem térítendő támogatás

2020 novembrében Komló Város Önkormányzata elnyert egy 3,5 milliárd forintos kormányzati támogatást, melyből 4 beruházás valósul meg Komló városában. Ezek közül az egyik a komlói Bétai elkerülő út megvalósítása, amelynek bruttó összköltsége 1,6 milliárd forint. 

A beruházásnak köszönhetően az önkormányzat tulajdonában lévő úthálózat több, mint 10 százaléka újul meg. Az 1,2 milliárd forintból megvalósuló elkerülő út nemcsak a belvárosi utak tehermentesítését, hanem a zaj- és légszennyezés csökkentését is szolgálná, ráadásul a Bajcsy-Zsilinszky utca és a Bétai út kapcsolatával alternatívát is kínálna a Kökönyös és a belváros között közlekedőknek. 

A múlt század elején beinduló szénkitermelés az akkori kis falut pár évtized alatt városi rangra emelte, és a bánya több ezer embernek adott munkát. Bezárását követően, a 2000-es évek elején magára hagyták ezeket az ipari tevékenységet kiszolgáló épületeket és úthálózatokat, amelyek állagromlása megtörtént, ezért Komló Város Önkormányzata több lépésben rekultiválta a területeket, új funkciót adva ezzel a parlagon hagyott négyzetmétereknek.

A komlói kőbánya termelése jelenleg is jelentős és várhatóan tovább fog növekedni. A kőbánya jelenleg csak a városközpont, valamint a város belterületi részén keresztül tudja kiszállítani a követ a telephelyéről. Ebből adódóan A tervezett beruházás elsődleges célja, hogy a kőszállítás a lakóterületeket elkerülő útvonalon tudjon megtörténni, ezáltal csökkentve a környezetszennyezést és a zajterhelést a településen. A fejlesztés keretében felújítandó út Komló város déli elkerülő útjaként és egyben a bétai iparterület közlekedési szempontból történő feltárását is szolgálná, továbbá összeköttetést jelent a város déli és keleti részei között, ezzel is csökkentve a belváros gépjármű forgalmát. A felújítandó útszakasz közel 6,5 kilométer hosszú és 5,50 – 6,50 méter közötti szélességű. A felújítás során hozzávetőlegesen 39 000 m2 útburkolat újulhat meg. Tervezett műszaki beavatkozások: 1) Meglévő útburkolat szükség szerinti megerősítése 2) Új, több rétegű aszfaltburkolat kialakítása 3) Szegélyek, csapadékvíz elvezető műtárgyak, árkok felújítása 4) Útfelújítással érintett ivóvízvezeték, valamint egyéb közművek kiváltása a szolgáltatók előírásai szerint.

 

Tovább információ kérhető:

Komló Város Önkormányzat

7300 Komló, Városház tér 3.

polgarmester@komlo.hu