József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény fejlesztése új látogatóközponttal

Projekt címe:                               József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény fejlesztése új látogatóközponttal

Projekt iktatószáma:                 BMÖGF/1003-1/2020.

Elnyert támogatás:                    bruttó 900 Millió Forint

Támogatás forma:                   vissza nem térítendő támogatás

2020 novembrében Komló Város Önkormányzata elnyert egy 3,5 milliárd forintos kormányzati támogatást, melyből 4 beruházás valósul meg Komló városában. Ezek közül az egyik a komlói József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény fejlesztése új látogatóközponttal, amelynek bruttó összköltsége 900 millió forint. 

Újszerű, és talán Magyarországon az egyetlen a komlói József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény, ahol egy épületben könyvtár és közgyűjtemények együtt, közös koncepciót alkotva jelennek meg, annak érdekében, hogy a város lakosságának minden rétegét megszólítsák, szolgáltatásaik színvonalát folyamatosan emelni tudják.

Az intézmény stratégiájának középpontjában a jura korban a Mecsekben élt és Magyarországon elsőként azonosított dinoszaurusz, a Komlosaurus carbonis áll, amely Komló városról és a feketeszénről kapta a nevét. A város szívében elhelyezkedő épület hatalmas, beépítetlen tetőterében azonban adott a lehetőség, megvalósítható lenne, hogy látványos installációkkal bepillanthassunk a 200 millió évvel ezelőtti Mecsek hegység életébe, dinoszauruszok közt sétálhassunk, majd megjelenítsük pusztulásukat és az egymást követő földtörténeti korszakokon keresztül utazva megleljük a fekete gyémántot, amelyet egy valósághű, virtuális bányából ezer veszéllyel dacolva hozhatunk a felszínre.

Természetesen a fő attrakciók mellett az intézmény egyéb egységeinek is új életre kell kelniük, hogy megfeleljenek a látványelemek színvonalának. Minden igényt kielégítő, modern időszaki kiállítóterem kialakításával új, rangos kiállítások, az előadóteremben konferenciák, oktatások, találkozók, egyéb rendezvények házigazdájává válhat. Mindezek zavartalan megvalósításához az egyéb helyiségek (pl. ruhatár, konyha, mellékhelyiségek) felújítása is szükséges.

A tervezett beruházás során nettó 1700 m2-en valósul meg épület korszerűsítés és további nettó 470 m2 -en tetőtér beépítés. Az intézményben szerzett önfeledt szórakozást még emlékezetesebbé teheti, ha gyermekfoglalkoztató szoba, planetárium, teraszkönyvtár, büfé, a zárt belső udvarban magas ágyáson gyógynövénykert, rovarszálló, dinoszauruszos játékelemekből álló szabadtéri játszótér is rendelkezésre áll. A látványos virtuális kiállítás minden eleme a település múltjához illeszkedne, tanítaná a rég-, őrizné a közelmúlt emlékeit. A fejlesztések elősegítenék, hogy az intézmény maximálisan kihasználhassa a lehetőségeit és még jobban nyisson a látogatók felé. A komplex kiállítás valamennyi korcsoportot megszólítana, és aktív szórakozás során játszva sajátíthatnák el az ismereteket.

A ma közgyűjteményei csak akkor maradhatnak talpon és tudják felvenni a versenyt a kor kihívásaival, ha idejében felismerik, hogy változniuk kell, és készen állnak a változásra. Meg kell őrizniük a rájuk bízott tudást, de a tudás átadásának módjában és őrzésében, a folyamatos érdeklődés fenntartásában új módszereket kell alkalmazniuk. Magas színvonalon, kielégítően működő közgyűjtemények pozitív gazdasági változást hozhatnak a város életébe, növelhetik a turisztikai vonzerejét.

 

Tovább információ kérhető:

Komló Város Önkormányzat

7300 Komló, Városház tér 3.

polgarmester@komlo.hu