Kaptár program megvalósítása, új kulturális-művészeti központ kialakítása

Projekt címe:                              Kaptár program megvalósítása, új kulturális-művészeti központ kialakítása

Projekt iktatószáma:                 BMÖGF/1002-1/2020.

Elnyert támogatás:                    bruttó 635 Millió Forint

Támogatás forma:                   vissza nem térítendő támogatás

2020 novembrében Komló Város Önkormányzata elnyert egy 3,5 milliárd forintos kormányzati támogatást, melyből 4 beruházás valósul meg Komló városában. Ezek közül az egyik a Kaptár program megvalósítása, új kulturális-művészeti központ kialakítása, amelynek bruttó összköltsége 635 millió forint. 

A fejlesztésre kijelölt terület a 3837-es helyrajzi számon lévő közterület egy kiemelt része, amely a település 48-as terén található és a lakosság körében igen népszerű Színház- és hangverseny terem, valamint a hosszú évekre visszanyúló hagyományokkal rendelkező Közösségek Háza által határolt közterületet érinti. A terület korábbi kialakulása és formálódása egy időben kezdődött az épületegyüttesek létrehozásával, amely zóna máig a közösségi élet szempontjából igen jelentős terület, mert a különböző rendezvények és városi események egyik kiemelt színtere.

A településen a civil szervezetek és önkéntes körök fejlődésének legnagyobb korlátja jelenleg, hogy kinőtték a rendelkezésre álló infrastruktúrát és intézményeket. Ebből adódóan a korábbi szükségletfelmérések eredményeképpen született az a fejlesztési irány, mely alapján egy új kulturális-művészeti központ kialakítása szükséges. A Kaptár, mint Komló város új komplex közösségi objektuma a kulturális szereplők, a kreatív ipar, a civil mozgalmak, filmfesztiválok, művészeti és kézműves közösségek jövőbeli otthona lesz. Az előadó-művészeti közösségek és a helyi kézművesek számára professzionális munkakörülményeket teremt majd a minőségi szakmai munkához. Kialakításának köszönhetően komplex közösségi tér funkciókat tud majd ellátni, mely szabad kapacitásaival támogatja a gazdag komlói közösségi élet valamennyi szereplőjét.

A korszerű támfalakkal, térburkolatokkal és új megközelítésekkel tervezett, várhatóan nettó 1260 m2 alapterületű, kétszintes épületben kamaraszínház, kiállító és próbatermek mind-mind lehetőséget teremtenek arra, hogy Komló város kulturális és művészeti élete a jövőben továbbra is színesítse a településen és a környékén élő lakosság mindennapjait, ezáltal támogatva a közösségépítés folyamatait.

 

Tovább információ kérhető:

Komló Város Önkormányzat

7300 Komló, Városház tér 3.

polgarmester@komlo.hu