TOP-3.2.1-16-BA1-2017-00004

Épületenergetikai korszerűsítés Komlón

Projekt címe:                          Épületenergetikai korszerűsítés Komlón

Projekt azonosítószáma:         TOP-3.2.1-16-BA1-2017-00004

Elnyert támogatás:                  bruttó 155.448.234,- Forint

Támogatás forma:                   vissza nem térítendő támogatás

A projekt fizikai kezdete:        2020. január 01.

A projekt fizikai befejezése:    2021.december 31.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága hirdeti meg a 1005/2016. (I. 18.) Kormányhatározatban szereplő éves fejlesztési keret alapján meghirdette a TOP-3.2.1-16 számú, „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” című pályázati felhívást. Komló Város Önkormányzata támogatási kérelmet nyújtott be „Épületenergetikai korszerűsítés Komlón” címmel, amit a Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkárság vezetője 155.48.234,- Ft összeggel támogatásra érdemesnek ítélte. A projekt időszak 2020. január 1-től 2021. december 31-ig tart.

Jelen projekt célja Komló Város Önkormányzat tulajdonában lévő Hajléktalan szálló, Szennyvíztisztító kezelőépületének, a Fűtőerőmű irodaépületnek és hat óvoda, azaz a Komló Városi Óvoda, Hunyadi Óvoda, Szilvási Óvoda, Kökönyösi Óvoda, Körtvélyesi Óvoda és a Gesztenyési Óvoda épületének energetikai korszerűsítése és a fűtési energiaigény csökkentése. A fejlesztés a település központi épületét is érinti, így a településképi megújulás mellett jelentős vásárolt energiahordozó-költség megtakarítás érhető el a települési önkormányzat éves költségvetésében. Az energetikai megtakarítás jelentős károsanyag-kibocsátás csökkenést is eredményez, illetve növekszik a megújuló energiaforrások felhasználásának aránya is.

Az Irodaépület, Hajléktalan Szálló, szennyvíztisztító kezelőépület esetében a külső falak EPS polisztirol hőszigetelést kapnak 15 cm vastagságban, vékonyvakolattal, színezve. A padlásfödémek 20 cm szálasanyag hőszigetelést kapnak, míg a lapos tetők 20 cm ATN-150 expandált polisztirolhab hőszigetelést kapnak, erre pedig Sika rendszerű vízszigetelés kerül. Az épületeken teljes körűen minden meglévő nyílászáró cserére kerül 3 rétegű hőszigetelt nyílászárókra, kompletten, toktoldókkal, párkányokkal. A meglévő kazán helyett új kondenzációs kazán kerül elhelyezésre a hozzá tartozó szerelvényekkel, minden hőleadó, radiátor ki lesz cserélve korszerű lapradiátorokra, illetve minden hőleadóra termosztatikus radiátorszelep kerül termofejjel, visszatérő szelepek beépítésével.

A Hajléktalan Szálló, a Kezelőépület és a hat óvoda épületre összesen 52 kWp teljesítményű napelemes rendszer kerül (polikristályos rendszerek) telepítésre. Az inverterek a kijelölt helyiségekben kerülnek elhelyezésre, kábelezéssel, kétirányú mérő telepítéssel.

A projekt hatására évente az épületek üzemeltetése 107,31 t-val kevesebb CO2 egyenértékű károsanyag kibocsátással jár, és -895.75 GJ/év földgáz alapú energia megtakarítást és 387 295,74 kWh/év vásárolt villamosenergia-fogyasztás csökkenést eredményez.

   

Tovább információ kérhető:

Komló Város Önkormányzat

7300 Komló, Városház tér 3.

polgarmester@komlo.hu