TOP-3.2.1-16-BA1-2017-00004

Épületenergetikai korszerűsítés Komlón

Projekt címe:                          Épületenergetikai korszerűsítés Komlón

Projekt azonosítószáma:         TOP-3.2.1-16-BA1-2017-00004

Elnyert támogatás:                    bruttó 197,4 Millió Forint

Támogatás forma:                   vissza nem térítendő támogatás

A projekt fizikai kezdete:          2020. január 01.

A projekt fizikai befejezése:    2021. december 31.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága hirdette meg a 1005/2016. (I. 18.) Kormányhatározatban szereplő éves fejlesztési keret alapján a TOP-3.2.1-16 számú, „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” című pályázati felhívást. Komló Város Önkormányzata támogatási kérelmet nyújtott be „Épületenergetikai korszerűsítés Komlón” címmel, amit a Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkárság 197,4 Millió Ft összeggel támogatásra érdemesnek ítélte. A projekt időszak 2020. január 1-től 2021. december 31-ig tartott.

Befejeződött az utolsó önkormányzati tulajdonban lévő épületek energetikai felújítása Komlón. A mostani beruházás hat óvodája és a szennyvíztelep kezelőépülete mellett, a Komlói Fűtőerőmű Zrt. irodaépületének ökológiai lábnyomát is csökkentette ezáltal az önkormányzat.

2010 óta folyik az önkormányzati ingatlanok energetikai korszerűsítése Komlón. A pályázati lehetőségek és a város saját fejlesztési forrásainak maximális kihasználásával számos közintézmény átesett a fejlesztésen. A cél, hogy a városi tulajdonban levő, vagy tulajdonrésszel rendelkező intézmények, gazdasági társaságok károsanyag-kibocsátását csökkentsék.

A már korábban fejlesztett óvodákon – a kökönyösi-, a Hunyadi utcai, a Tompa utcai-, a szilvási-, a körtvélyesi- és a gesztenyési óvoda – napelemes rendszereket telepítettek a projekt keretein belül, ezzel is csökkentve a villamosenergia-felhasználásukat. A kivitelezés lezárult és az említett épületek tetején immár napelemes rendszerek termelik a zöld energiát, ezzel is csökkentve a rezsiköltségeket.

 Jelen pályázatnak köszönhetően további két épületen – Fűtőerőmű Zrt irodaépülete és a szennyvíztelep kezelőépülete – hajtottak végre energetikai fejlesztést. Az épületeken teljes körűen minden meglévő nyílászáró cserére került. Az ablakcseréket követően elkészült a szigetelés és az új homlokzat. Lapradiátorokra cserélték az idejétmúlt fűtőtesteket, illetve minden hőleadóra termosztatikus radiátorszelep került.

   

Tovább információ kérhető:

Komló Város Önkormányzat

7300 Komló, Városház tér 3.

polgarmester@komlo.hu