TOP-1.1.3-15-BA1-2016-00001

A Komló város területén lévő piac és vásárcsarnok rekonstrukciója

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 2015. évre szóló éves fejlesztési keretének megállapításáról szóló 1811/2015. (XI.10) Korm. határozat alapján a Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága (IH) pályázati felhívást tett közzé TOP-1.1.3-15 kódszámon, „Helyi gazdaságfejlesztés” címmel. A pályázati konstrukcióra Komló Város Önkormányzata támogatási kérelmet nyújtott be a Komló város területén lévő piac és vásárcsarnok rekonstrukciója címmel. A pályázatot az Európai Unió és Magyarország Kormánya 500,00 Millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette. A projekt megvalósításának időtartalma 2017. augusztus 1 napjától, 2019. július 31. napjáig tart. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

A Komló város tulajdonában lévő, Komló Város Önkormányzat Városgondnoksága üzemeltetése alatt álló és jelenleg is működő piac és vásárcsarnok területe jelentősen elavult és felújításra szorul. A korszerűtlen épületegyüttesek mellett a fő problémát piaci napokon a parkolás okozza.

A pályázat alapelvei szerint eddig kidolgozott fejlesztés fő irányvonala, hogy a Berek utca melletti közterület a továbbiakban (piaci napokon is) kizárólag parkoló funkciót lásson el. Ennek elengedhetetlen feltétele, hogy a mellette, jelenleg magántulajdonban lévő ingatlant az önkormányzat a jelen pályázati program keretében megvásárolja és annak a helyén korszerű árusítóhelyeket alakítson ki.

A gépjárművek parkolását tovább segíti a jövőben, a most is ezt a funkciót ellátó közterület burkolattal való ellátása, amely nemcsak a felület minőségi javulását eredményezi, de egyidejűleg a férőhelyek számát is növeli.

A jelenlegi piactéren lévő, többségében „felvonulási” épületek zöme elbontásra kerül annak érdekében, hogy a vásárcsarnok körül egy egységes, a kereskedelmi tevékenységek szempontjából minden igényt kielégítő árusító tér jöhessen létre.

A külső terek mellett a vásárcsarnok is lényegesen korszerűsödik: az északi oldalán egy új főbejárat kerül kialakításra, amely nagyban hozzájárul az egész komplexum jó átjárhatóságához és logikus felépítéséhez. Az épület a pályázat előírásai alapján teljes felújításon esik át, amely egyebek mellett magában foglalja a hőszigetelést, a nyílászárók cseréjét, a projektarányos akadálymentesítést, az épület-gépészeti és villamossági korszerűsítést annak érdekében, hogy a fejlesztés eredményeként az épület energiahatékonysági szempontból is az előírásoknak megfelelő kategóriába kerüljön.

Tovább információ kérhető:

Komló Város Önkormányzata
7300 Komló, Városház tér 3.
polgarmester@komlo.hu

Kapcsolódó dokumentumok:

HELYSZÍNRAJZ
TERVEZETT DÉLKELETI HOMLOKZAT
TERVEZETT DÉLNYUGATI HOMLOKZAT
TERVEZETT ÉSZAKKELETI HOMLOKZAT
TERVEZETT ÉSZAKNYUGATI HOMLOKZAT

Látványtervek: