TOP-2.1.1-15-BA1-2016-00001

Szabadidőpark és Vállalkozók Háza Komlón

Park, sportpályák, játszóház és futópálya épül a komlói Juhász Gyula utcában omladozó egykori bányaépületek helyére. Az iparterület rehabilitációját –a Szabadidőpark és Vállalkozók Háza Komlón című, TOP-2.1.1-15-BA1-2016-00001 azonosító számú pályázat elfogadását követően- az Európai Unió és Magyarország Kormánya 599.81 Millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette. A pályázati program forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. A projekt fizikai befejése 2021 vége.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

Az egykori nehézipari városokban a világon mindenütt komoly problémát jelent a megszűnő ipari üzemek után visszamaradó, barnamezős területek hasznosítása. Komlón egy ilyen ingatlan kap hamarosan új, a mostaninál sokkal vonzóbb szerepkört: a Juhász Gyula utcában álló bányaépület.
Ez a létesítmény valamikor a meddőt szállító drótkötélpályához tartozott, de a bánya bezárásával elvesztette a funkcióját. Az évtizedek óta kihasználatlan, balesetveszélyes ipari telket azonban hamarosan visszakapják a komlói családok. Egy olyan közösségi tér kerül kialakításra, amely a közeli és szintén átalakuló Petőfi téri játszótérrel együtt igazán élhető és barátságos környezetet teremt a kökönyösi városrészben.

A két részből álló projekt első szakasza a romos, esztétikai és városképi értékkel sem rendelkező ipari létesítmények bontását és a terület kármentesítését takarja. Ezt követheti a szükséges közművek kiépítése. A következő szakaszban egy vadonatúj akadálymentes épületet húznak fel a kivitelezők, amelyben játszóház, továbbá vállalkozók részére kialakított műhely és irodák valamint szociális helyiségek kapnak helyet. A telek fennmaradó részét pedig parkosítani fogják. Gyerekjátékok, szabadtéri fitneszeszközök, futópálya és pihenőpadok is lesznek majd Komló legújabb szabadidőparkjában. Végül sor kerül a Juhász Gyula utca teljes felújítására és parkolók kialakítására is.

A felújítás része lesz a közvilágítás és a csapadékvíz-elvezető csatornák megépítése is.

A beruházás várhatóan 2021 év végén fejeződik be.

 

Tovább információ kérhető:

Komló Város Önkormányzata

7300 Komló, Városház tér 3.

polgarmester@komlo.hu