TOP-2.1.1-16-BA1-2017-00003

Barnamezős terület rehabilitációja Komlón

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program éves fejlesztési keretének megállapításáról szóló 1005/2016. (I.18) Korm. határozat alapján a Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága pályázati felhívást tett közzé TOP-2.1.1-16 kódszámon, „Barnamezős területek rehabilitációja” címmel. A pályázati konstrukcióra Komló Város Önkormányzata támogatási kérelmet nyújtott be TOP-2.1.1-16-BA1-2017-00003 „Barnamezős terület rehabilitációja Komlón” címmel. A pályázatot az Európai Unió és Magyarország Kormánya 300,00 Millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette. 2020-ban Komló Város Önkormányzata többlettámogatási igényt nyújtott be, ennek értelmében a 1640/2020. (X.5.) Kormányhatározat alapján további 75.689.130.- Ft többletforrást ítéltek meg. Az ehhez kapcsolódó támogatási szerződés módosítás és kifizetés megtörtént. A pályázati program forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. A projekt megvalósításának időtartalma 2018. november 28. napjától, 2021. november 29. napjáig tart. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

Az Önkormányzat célja a barnamezős terület rehabilitációja által a vállalkozások számára vonzó, munkahelyteremtés céljából alkalmas kereskedelmi és szolgáltató központ kialakítása egy jelenleg üresen álló épület energetikai korszerüsítésével.

A hasznosítani kívánt barnamezős terület a város központi részén helyezkedik el. A terület besorolása kereskedelmi, szolgáltató terület. A barnamezős területen lévő épületben korábban a bányászathoz kötődö tevékenység folyt, a bánya bezárását követően kis részét használták irodaként Jelenleg rossz állapotban, üresen áll, jelentősen rontva a településképet . A beruházás során az érintett épület teljes falszerkezetének szigetelése, a nyílászárók cseréje, valamint a meglévő lapostető szerkezet szigetelése valósul meg, amelynek eredményeként az épület fűtési költségei csökkennek. A fejlesztést követően az épületből egy jól használható, alacsony energiafelhasználású, ezáltal alacsony C02 kibocsátású ingatlan válik. A tervezett fejlesztés a hozzájárul a vállalkozások letelepedési kedvének növeléséhez, amely a helyi iparűzési eredmény növekedését jelenti. A kereskedelmi és szolgáltató központ kialakításával munkahelyek jönnek létre, amely egyrészről a helyi foglalkoztatást növeli, másrészről pedig szintén hozzájárul az önkormányzati helyi adóbevétel nővekedéséhez. A beruházás keretében az önkormányzat a vállalkozások számára kedvező feltételek (nem kér bérleti díjat a betelepülő vállalkozásoktól, de cserébe elvárja a foglalkoztatás bővítést a helyi és környékbeli lakosság körében) mellett szeretné elérni a város gazdasági fellendítését, valamint a munkanélküliek számának csökkenését, így a projekt (beruházás) nettó bevételt nem fog termelni. A tervezett fejlesztés a munkahelyek létrehozásával, munkanélküliség csökkentésével és iparűzési adó befizetéssel jelentős mértékben hozzájárul a város gazdasági-társadalmi fejlődéséhez.

Tovább információ kérhető:

Komló Város Önkormányzat

7300 Komló, Városház tér 3.

polgarmester@komlo.hu