TOP-2.1.1-16-BA1-2017-00003

Barnamezős terület rehabilitációja Komlón

A Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága pályázati felhívást tett közzé TOP-2.1.1-16 kódszámon, „Barnamezős területek rehabilitációja” címmel. A pályázati konstrukcióra Komló Város Önkormányzata támogatási kérelmet nyújtott be TOP-2.1.1-16-BA1-2017-00003 „Barnamezős terület rehabilitációja Komlón” címmel. A pályázatot az Európai Unió és Magyarország Kormánya 375,69 Millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette. A pályázati program forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosította. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

A bánya működésének idején a belváros szívében található többemeletes ingatlan a munkások fürdőépületeként funkcionált évekig. A bányabezárás után a feladat nélkül maradt épületet a város eladta és az új tulajdonos nem gondoskodott az állagmegóvásról, így az enyészeté vált egy értékes barnemezős ipari terület. Az önkormányzat ezért visszavásárolta, mivel céljául tűzte ki a barnamezős területek rehabilitációját, hogy a vállalkozások számára vonzó, munkahelyteremtés céljából alkalmas kereskedelmi és szolgáltató központot alakíthasson ki.

Az újrahasznosított barnamezős terület a város központi részén helyezkedik el. A beruházás során az érintett épület teljes falszerkezetének szigetelése, a nyílászárók cseréje, valamint a meglévő lapostető szerkezet szigetelése valósult meg, amelynek eredményeként az épület fűtési költségei csökkentek. A fejlesztést követően az épületből egy jól használható, alacsony energiafelhasználású, ezáltal alacsony CO2 kibocsátású ingatlan vált.

A beköltözött bérlők egy része már elvégezte a maguk fejlesztéseit, annak érdekében, hogy az igénybe vett helyiségek nagyobb hatásfokkal tudják kiszolgálni az általuk végzett munkafolyamatokat. Ennek eredményeképpen két teherliftet szereltek be a könnyebb anyagmozgatás végett. Az ingatlan egyik erénye a bejáratának tehergépjárművel való megközelítésének a lehetősége. Az épületbe vezető rámpa adott volt, de felújították, és az odavezető útszakasz rekonstrukciója is megtörtént, hogy az inkubátorházként működő épületben a vállalkozók a legnagyobb hatásfokkal végezhessék a tevékenységüket.
Az önkormányzat a vállalkozások számára kedvező feltételek mellett szeretné elérni a város gazdasági fellendítését, valamint a munkanélküliek számának csökkenését. A bérlők által befizetett iparűzési adó jelentős mértékben hozzájárul a város gazdasági-társadalmi fejlődéséhez.

Tovább információ kérhető:

Komló Város Önkormányzat

7300 Komló, Városház tér 3.

polgarmester@komlo.hu