TOP-3.1.1-15-BA1-2016-00007

Kerékpárút kialakítása Komló-Sikonda településrész és

Komló belváros között

– A kedvezményezett neve:             – KOMLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT

– a projekt címe:                                 – „Kerékpárút kialakítása Komló-Sikonda településrész és Komló belváros között”

– a szerződött támogatás összege:                           – 234.313.730 Ft

– a támogatás mértéke (%-ban):                               – 100 %

– a projekt befejezési dátuma:                                   – 2019.05.31.

– projekt azonosító száma:                         – TOP-3.1.1-15-BA1-2016-00007

Komló városában, valamint a térségben jelenleg több önálló, különböző hosszúságú kerékpárút szakasz került kialakításra az elmúlt években: – Komló belterületén, a Mecsekfalui úton 1 km – Komló-Sikonda településrészen, a Fürdő utcában 0,75 km – Magyarszék – Mecsekpölöske – Komló kistérségi kerékpárút 13,5 km – Pécs-Orfű kerékpárút – Ős-Dráva kerékpárút

A projekt egyik célja az előzőekben felsorolt, jelenleg önálló kerékpárút szakaszok összekapcsolása, ezáltal egységes hálózat kialakítása, együttműködve a térség kapcsolódó pályázatai által megvalósítandó fejlesztésekkel. Jelen projekt másik célja – összhangban a TOP-3.1.1-15 pályázati konstrukció által támogatott tevékenységekkel – Komló településközpont és a lakott területen kívül elérhető Komló-Sikonda településrész közötti kerékpárforgalmi útvonal kialakítása. Sikonda hagyományosan a komlóiak legnépszerűbb pihenőhelye, ahová a megye, sőt az ország távolabbi pontjairól is érkeznek turisták. A sikeres európai uniós pályázatnak köszönhetően a projekt befejezését követően biztonságos kerékpárúton is lehet közlekedni a sikondai városrész és Komló központja között.

Komlón a város méretéhez képest nagyon kevés kerékpárút van, ezért évek óta kiemelt cél a hálózat bővítése. A kerékpárút a városházától indul: a Pécsi út, a Mikszáth út és a Mecsekfalui út mellett a meglévő közúton, felfestett kerékpársávon fog haladni. A Sikondai út mellett viszont már önálló kerékpárút épül a Mecsekfalui út kereszteződésétől egészen a Fürj közig. Innen a kempinging ismét felfestett kerékpársáv következik, majd a 66-os útig újra épített, önálló kerékpáros út. Az építkezéssel együtt a sikondai tóparti út felújítására is sor kerül. A tervezett kerékpárforgalmi létesítmények mentén több olyan üzem és intézmény működik, amelyekben a foglalkoztatottak helyi lakosok. A jelentősebb foglalkoztatókat az alábbiakban soroljuk fel: – Komló-Sikonda településrészen: Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium, Ambient Hotel & Aroma Spa Sikonda – Komló-Sikonda településrész és Komló belterület között: Kalafarm lovarda és szabadidő központ, RATI Kft. autóalkatrész gyártó üzem, KalaTherm Kft. műanyag nyílászárókat gyártó üzem. Ezek az üzemek jelenleg személygépkocsival vagy gyalogosan közelíthetők meg, így a kerékpárút kialakítása részben kiválthatja a személygépkocsi használatát.

 

Tovább információ kérhető:

Komló Város Önkormányzata

7300 Komló, Városház tér 3.

polgarmester@komlo.hu


 A létesítmény elkészült. A műszaki átadás 2018. november 30-én megtörtént, ezt követően a hatóság 2019. január 15-én megadta a forgalomba helyezési engedélyt.


A HegyhátMédia Kft. 2018. szeptember végén indította el „KOMLÓ KÉTKERÉKEN” elnevezésű kerékpáros szemléletformáló programját.

A program céljai:

  • A kerékpáros közlekedési forma népszerűsítése Komló városában.
  • Az elkészült kerékpárút népszerűsítése a kerékpárosok körében.
  • Közlekedésbiztonsági ismeretek bővítése a gyermekek körében.
  • Figyelem felhívása a közúti közlekedésben résztvevők számára, a megépült kerékpárút használatával járó közlekedésbiztonsági kockázatokra.
  • Fenntartható környezet elősegítése a gépjárműforgalom csökkentésével, a népszerű kirándulóhely kerékpáros megközelítésének ajánlásával.

Partnerként segédkeztünk a Nemzetközi Autómentes Nap kísérőprogramjaként a komlói KERÉKPÁROS NAP lebonyolításában, plakátokat készítettünk és helyeztünk ki, az ügyességi verseny győzteseinek díjakat ajánlottunk fel.

Folyamatosan nyomon követtük a kerékpárút építésének állapotát, fotó- és videódokumentációt készítettünk a készülő kisfilmek és kiadványok elkészítéséhez.

Roll-up-ot készítettünk, melyet minden későbbi programon kihelyeztünk népszerűsítve programunkat.

Elkészült a Közlekedésbiztonsági tájékoztató szóróanyag az épülő kerékpáros infrastruktúráról (2 oldal, 1000 példány), melyet a legnépszerűbb közösségi intézéményekben terjesztettünk.

A Baranya Megyei Rendőr Főkapitányság munkatársaival a város általános iskoláiban tartottunk előadás-sorozatot a kerékpáros- és a közúti közlekedés szabályairól, a biztonságos közlekedés feltételeiről, melynek fő célja a kerékpáros közlekedésre történő ösztönzés a gyermekek és szüleik körében.

Elkészült az egyedi, projektre szabott közlekedésbiztonsági kiadványunk  (8 oldal – 1000 db), melyet helyi általános iskolákban és a legnépszerűbb közösségi intézéményekben terjesztettünk.

A jó idő beköszöntével kerékpáros családi napot szerveztünk. A mintegy 30 fő részvételével körbebicikliztük az elkészült kerékpárutat, Sikondán a horgásztavak mellett a résztvevő gyerekek kerékpáros előadást hallgathattak meg.

Programunk zárásaként készült el az összefoglaló filmünk a projektről, HD minőségben, melyet látvánxos drónfelvételekkel színesítettünk. az elkészült filmet és a promóciós kisfilmeket a HegyhátMédia Kft. kezelésében lévő Mecsek-NET Televízió youtube csatornáján mindenki számára elérhetővé tettünk.

A program teljes időtartama alatt folyamatosan tartottuk a kapcsolatot partnereinkkel, egyeztettük a projektelemeket. Folyamatosan publikáltuk eseményeinket, a kerékpárút építésének előrehaladását on-line és off-line felületeinken és a közösségi médiában.

Az elkészült kisfilmeket az alábbi linkeken tekinthetik meg: