TOP-3.1.1-16-BA1-2017-00011

Komlói buszpályaudvar és környezetének közlekedésfejlesztése

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program éves fejlesztési keretének megállapításáról szóló 1005/2016. (I.18) Korm. határozat alapján a Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága pályázati felhívást tett közzé TOP-3.1.1-16 kódszámon, „Fenntartható települési közlekedésfejlesztés” címmel. A pályázati konstrukcióra Komló Város Önkormányzata támogatási kérelmet nyújtott be TOP-3.1.1-16-BA1-2017-00011 „Komlói buszpályaudvar és környezetének közlekedésfejlesztése” címmel. A pályázatot az Európai Unió és Magyarország Kormánya 378,94 Millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette. A pályázati program forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. A megvalósítás a Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt.-vel konzorciumi együttműködésben történik. A projekt megvalósításának időtartalma 2018. augusztus 15. napjától, 2021. május 31. napjáig tart. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

A pályaudvar Komlóval együtt épült még a 60-as években. Ahogy Komló fejlődött egyre nagyobb szerepet kaptak a helyi és későbbiekben a helyközi járatok, de a pályaudvar nem fejlődött az igényekkel, ennek következtében mára elavulttá vált és nem tudja kiszolgálni a jelen kor elvárásait.

Az átalakításnak köszönhetően a későbbiekben a buszpályaudvar több helyközi járat fogadására lesz képes. A projekt akcióterülete Komló Város Önkormányzat és a projektben konzorciumi partnerként résztvevő Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. (DDKK) tulajdonában van. A jelenlegi zöldfelületek kibővítésre kerülnek, akadálymentes gyalogutakkal, padokkal, nyírt gyeppel, ültetett fákkal és virágágyásokkaL Ennek köszönhetően nő Komló belvárosában található zöldfelületek és fák száma. A pályaudvar áttervezésével lecsökken a buszok várakozási ideje, a területen a közlekedés optimálisan zajlik, ami lehetövé teszi a C02 kibocsátás csökkenését. Az átalakításnak köszönhetően lecsökken a buszok, valamint a gyalogosok és kerékpárosok útvonalának keresztezödése, növelve ezzel a közlekedésbiztonságot.

A beruházás részét képezik a pályaudvar területén kialakítandó új gyalogos átkalők a szükséges felfestéssel, táblarendszerrel, korlátokkal és megvilágítással. A komplexum, ezen belül az épületek valamint a pályaudvar és környezete kialakításánál fő szempont, hogy megközelítésük és használatuk akadálymentes legyen. ezzel segítve a tömegközlekedést használó, mozgásukban korlátozott embereket, akiknek ezzel megkönnyítjük a mindennapjaikat. . Az utas tájékoztató rendszerek részben kiépítésre kerültek az előző években ezeknek a bővítésére, illetve korszerűsítésére kerül sor.

Tovább információ kérhető:

Komló Város Önkormányzat
7300 Komló, Városház tér 3.
polgarmester@komlo.hu