TOP-3.2.1-16-BA1-2018-00056

Energetikai korszerűsítés a komlói sportközpont és futófolyosó épületében

Komló Város Önkormányzat közel 162,82 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a komlói sportközpont és futófolyosó épületének energetikai korszerűsítésére. A projekt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében meghirdetett TOP-3.2.1-16 „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése c. pályázati kiírás keretében került támogatásra.

Jelen projekt célja Komló Város Önkormányzat tulajdonában lévő KBSK-Komlói Bányász Sport Klub Futófolyosó épületének és a Sportközpont épületének energetikai korszerűsítése és a fűtési energiaigény csökkentése. A fejlesztés segítségével a településképi megújulás mellett jelentős vásárolt energiahordozó-költség megtakarítás érhető el a települési önkormányzat éves költségvetésében. Az energetikai megtakarítás jelentős károsanyag-kibocsátás csökkenést is eredményez, illetve növekszik a megújuló energiaforrások felhasználásának aránya is.

A projekt egy futófolyosó és egy sportközpont épületének energetikai fejlesztését célozza Komló Városban. Jelenlegi állapotukban az épületek nem felelnek meg a hatályos energetikai elvárásoknak. Az épületek energetikai minőség szerinti besorolása:

– KBSK-Komlói Bányász Sport Klub Futófolyosó: HH (Gyenge)

– Sportközpont: CC (Korszerű)

Az épületek üzemeltetési költségei meghatározó részét képezik az önkormányzat éves költségvetésének, ezért a fejlesztés gazdaságilag indokolt. A fejlesztés eredményeként a futófolyosó eléri majd a BB (Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő) szintet, a sportközpont pedig a CC (Korszerű) szintet. A projekt hozzájárul a TOP felhívásban meghatározott célokhoz, miszerint a fejlesztés révén a Felhívásban meghatározott önkormányzati intézmények hatékonyabb energiahasználata, racionálisabb energiagazdálkodása a projekt keretében telepített napelemes rendszer kapcsán megvalósul.

A projekt elsődleges célja ezen létesítmények energiafelhasználásának csökkentése, amellyel együtt csökken a primerenergia felhasználás és vele arányban a környezeti kibocsátások is.

A projekt célkitűzése és tervezett eredménye olyan energetikailag hatékony épületek létrejötte, amely a ma érvényben lévő előírásoknak (EU-s szabályozások), rendeleteknek (TNM stb.) való megfelelés mellett alacsony CO2 kibocsátással rendelkezik, és az életkörülményeket és a használhatóságot is javítja. Hatása közvetve a környezetre a CO2 kibocsátás csökkenés miatt kedvező, az alkalmazott műszaki megoldások elősegítik az intézmények olcsóbb fenntartását, ezáltal feladatainak biztosabb ellátását, és lehetőség lesz a későbbiekben kisebb fejlesztésekre is a szolgáltatások színvonalát illetően.

A projekt – a 255/2014. (X.10.) Korm. rendeletnek megfelelően – a Komló Város Önkormányzata által 162 828 184,- Ft elnyert támogatásból valósul meg.

Tovább információ kérhető:

Komló Város Önkormányzata

7300 Komló, Városház tér 3.

polghiv@komlo.hu